Amnezie voită

Uneori imi doresc sa existe o pastila pentru uitare asa cum exista pentru memorie. Cred ca imi doresc acest lucru ca sa ma protejez de suferinta pe care mi-o produc anumite amintiri. Ironia este ca toate amintirile fie ele placute, terifiante, minunate sau dureroase ne definesc si ne fac sa fim ceea ce suntem AZI. Cred ca multi dintre noi isi doresc ca sa uite, total sau partial trecutul. Dar s-au gandit oare cum s-ar simti? Cum se simte un amnezic… Credeti ca am mai vrea in mod deliberat sa inchidem usa zilei de IERI daca am stii asta? Oare am mai dori sa ne pierdem identitatea? Din pacate nu am mai fi “azi” asa cum suntem daca nu ar fi existat “ieri”. Credeti ca amintirile sunt o chestiune de optiune, amintirea asta o pastrez, pe cealalta nu…
Credeti ca amintirile se uita? Cum altfel ar mai fi amintiri? Amintiri de neuitat…un banal pleonasm! Obisnuim sa spunem ca am uitat cat de tare ne-au ranit prietenii sau ca am esuat facand un anumit lucru. E o minciuna, nu poti uita lucruri de care inca iti amintesti. Poti cel mult sa te pacalesti spunand ca ai uitat. Ceea ce se intampla in realitate este ca incuiem atat de bine unele sertare si pierdem in mod intentionat cheia ca sa nu le mai deschidem niciodata, dar surpriza…cineva vine intr-o zi cu un topor si sparge incuietoarea si oricat de mult te-ai impotrivi acele amintiri ies. Paler spunea ca nu sunt bune decat amintirile care te ajuta sa traiesti in prezent, poate de aceea incercam obsesiv sa le uitam pe cele rele care ne fac sa traim in trecut.
Si vreti sa va mai spun ceva? In contextul lui “maine”, “azi” va fi doar noua perceptie asupra zilei de “ieri”. Cu alte cuvinte, eu, tu, nu suntem azi, altceva, decat o suma de amintiri si maine poate,…doar o amintire!

Suntem memoria noastră, suntem acel muzeu himeric de forme inconstante, acea grămadă de oglinzi sparte.
Jorge Luis Borges

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s